Trudno sobie wyobrazić pracę w kuchni bez dobrego noża, ten dobrej jakości może znacząco skrócić czas przygotowywania niektórych potraw. Dobrze mieć do dyspozycji kilka sztuk przeznaczonych do różnych kuchennych czynności. Czym się kierować wybierając komplet noży, by mieć pewność, że dobrze się sprawdzą?
Rodzaje noży kuchennych
Istnieją różne rodzaje noży, jednak nie każdy wie, który model najlepiej się sprawdza podczas konkretnych czynności. Najczęściej używane noże to:
– nóż szefa kuchni – ma on dosyć duże i długie ostrze, które często mierzy więcej niż 20 cm. Jest wykorzystywany do czynności często wykonywanych w kuchni, jak choćby krojenie mięsa. Znajduje się on w większości kompletów noży dostępnych na rynku.
– nóż uniwersalny – ten model przypomina nieco nóż szefa kuchni, jednak jest on nieco mniejszy. Wykorzystuje się go na przykład do krojenia mięsa, a także warzyw oraz owoców.
– nóż do chleba – długi nóż z wąskim, ząbkowanym ostrzem, które dobrze radzi sobie z krojeniem pieczywa.
– nóż do filetowania – jego ostrze jest bardzo wąskie, dzięki czemu dobrze sprawdza się podczas filetowania ryb czy oddzielania mięsa od kości. Jego długość wynosi kilkanaście cm.
– tasak – nóż z dużym i stosunkowo szerokim ostrzem. Sprawdza się na przykład podczas porcjowania mięsa z kością.
– nóż do warzyw i owoców – nóż niewielkich rozmiarów, którego ostrze zwęża się, co umożliwia łatwe usuwanie gniazd nasiennych z owoców. Idealnie nadaje się do obierania warzyw i owoców oraz krojenia ich. Jest on elementem każdego dobrego kompletu noży.
– nóż do sera – niewielki nożyk z charakterystycznymi otworkami w ostrzu. Często ma niewielkie ząbki, które przyspieszają krojenie serów.
Na co należy zwrócić uwagę?
Wybierając komplet noży należy kierować się przede wszystkim tym jakie modele wchodzą w jego skład, powinny one bowiem odpowiadać potrzebom osoby, która będzie z nich korzystać. W każdej kuchni z pewnością powinny się znaleźć: nóż szefa kuchni, uniwersalny oraz model do warzyw i owoców.
Chcąc kupić komplet noży dobrej jakości należy zwrócić uwagę również na to z jakiego materiału są one zrobione. Popularnym wyborem są noże ze stali nierdzewnej. Dobrze się sprawdzają podczas wykonywania kuchennych czynności, ponadto są wytrzymałe, dzięki czemu można mieć pewność, że posłużą przez wiele lat. Alternatywą mogą być noże z ceramicznymi ostrzami. Ich dużą zaletą jest to, że są wyjątkowo ostre i nie zaczną rdzewieć z upływem czasu, jednakże jednocześnie łatwiej je uszkodzić, niż ostrza wykonane ze stali.