Niektóre potrawy należy przyrządzać w specyficzny sposób, dzięki temu udaje się zachować ich unikalny smak oraz aromat. Bardzo ciekawym naczyniem do przyrządzania potraw tradycyjnej kuchni azjatyckiej jest patelnia wok. Produkt ma specyficzną budowę oraz kształt, który odpowiada za jego właściwości. Patelnia niezastąpiona jest w każdej kuchni, zmienia oblicze zwykłych dań i pozwala tworzyć potrawy z różnych stron świata.
Naczynie do zadań specjalnych, czyli wok
Wok pierwotnie wykorzystywany był głównie w kuchni azjatyckiej. Dzięki patelni wok udaje się łatwo i szybko przyrządzić złożone potrawy. Woka można używać na tradycyjnej kuchence, ale ta wyjątkowa patelnia daje również możliwość gotowania na ogniu. Wysokie brzegi naczynia oraz kształt pozwalają obracać i podrzucać dania. Gotowanie na tej patelni wymaga wprawy, ponieważ jest ona dość ciężka. Wok ułatwia smażenie mięsa, warzyw oraz ryżu i makaronu. Wysokość patelni wok sprawia, że produkty nie rozsypują się po kuchence i blacie. Smażąc na woku, używa się zdecydowanie mniej tłuszczu niż na tradycyjnej patelni.
Jakie potrawy przyrządza się na woku?
Patelnia wok to naczynie niezastąpione w kuchni — produkt pozwala gotować szybko i smacznie. Przy pomocy woka udaje się przyrządzić wiele kultowych dań kuchni azjatyckiej — np. smażony makaron lub ryż z warzywami. Wok pozwala również na bezproblemowe smażenie pokrojonego w paski lub w kostkę mięsa. Profesjonalny kucharz potrafi sprawnie podrzucać danie w naczyniu, dzięki temu smakuje ono wyjątkowo dobrze, nie przypala się i świetnie pachnie. Porządnej jakości patelnia wok zapobiega przywieraniu jedzenia do naczynia. Mięso staje się soczyste i aromatyczne, smażenie jest szybsze niż to, odbywające się w sposób tradycyjny.
Czym cechuje się dobry wok?
Wok może być wykonany z różnego materiału. Ciężkie, żeliwne woki to produkty profesjonalne, które używane są do smażenia nawet bezpośrednio nad ogniem. Należy jednak zaznaczyć, że takie naczynie jest dość ciężkie, dlatego niektórzy chętniej sięgają po woki wykonane z innego materiału. Na temat wyboru woka można przeczytać na blogu – https://www.frankherbert.pl/Jaki-wok-wybrac-i-jak-dbac-o-wok-ze-stali-weglowej-cinfo-pol-139.html. Warto również zwrócić uwagę na rozmiar woka. Produkt powinien być dopasowany do wielkości kuchenki, dzięki temu smażenie będzie bezpieczne i profesjonalne. Patelnie wok mogą mieć jeden uchwyt lub nieco dłuższą rączkę. Uchwyty pozwalają na wygodne podrzucaniem jedzeniem w trakcie jego przyrządzania, ale drewniana łyżka lub łopatka to również sposób na mieszanie jedzenia. Żeliwne woki to produkty niesamowicie odporne, trwałe i uniwersalne. Właściciele kuchenek indukcyjnych mogą nabyć wysokie woki o lekko spłaszczonym dnie.